Site icon tofanarinews.gr

Η ιστορία του Χαρταετού: Γιατί τον «πετάμε» την Καθαρά Δευτέρα;

Σήμερα το πέταγμα του χαρταετού είχε… την τιμητική του.

Το όνομά του, «Χαρταετός», διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Στη Γερμανία λέγεται ντράχεν που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία τάκο που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό παραλότε που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία κάιτ που είναι το όνομα ενός πουλιού.

Υπάρχει μια εκδοχή που αναφέρει ότι ο μηχανικός Αρχύτας (440 – 360 π.Χ.) από τον Τάραντα, που ασχολήθηκε με πτήσεις, χρησιμοποίησε τον χαρταετό για τις μελέτες του.

Πάντως για τους περισσότερους ο χαρταετός ξεκίνησε από την Κίνα 2000 χρόνια πριν. Οι κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί για να διώξουν τα κακά πνεύματα!

Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη.

Ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και για πειράματα. Ο μετεωρολόγος Αλεξάντερ Γουίλσον είχε δέσει ένα θερμόμετρο σε αυτόν και κατάφερε να μετρήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Το 1752, ο Βενιαμίν Φρανγκλίνος με την βοήθειά του ενός απέδειξε τον ηλεκτρισμό των κεραυνών με αποτέλεσμα την εφεύρεση του αλεξικέραυνου.

Τι σημαίνει όμως το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, το οποίο συνεπάγεται την έναρξη της νηστείας του Πάσχα. Οι χριστιανοί στην ουσία ξεκινάνε την σωματική αλλά και την πνευματική νηστεία. Το πέταγμα του Χαρταετού συμβολίζει την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος και η ψυχή των ανθρώπων έρχεται πιο κοντά στον Θεό.

Exit mobile version