Εγκωμιαστικό άρθρο για την πρώτη διαδικτυακή σχολή βυζαντινής μουσικής και τον ιδρυτή της
Η δημοσιογράφος Ζωή Λιάκα παρουσίασε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αφιέρωμα στο Φανάρι και τον Ανδρέα Κοτζιαμάνη μεε τίτλο «Μαθήματα ψαλτικής άνευ παρουσίας».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόκειται για «Μια διαδικτυακή σχολή για τη διατήρηση και τη μεταλαμπάδευση της βυζαντινής μουσικής»
Και συνεχίζει:
Οταν ο Ανδρέας Κοτζιαμάνης επισκέφθηκε ένα χωριό της Κύπρου για να ψάλλει, δεν περίμενε ότι θα έφευγε με μια ιδέα που θα γέμιζε το κενό στη βυζαντινή μουσική εκπαίδευση. Ο εμπνευσμένος γιατρός και πρωτοψάλτης διαπίστωσε ότι, αν δεν ζεις σε πόλη με ωδείο ή δάσκαλο, η πρόσβαση στην ψαλτική είναι σχεδόν αδύνατη.
Αντί να το αποδεχτεί ως δεδομένο, δημιούργησε το fanari.eu, (www.tofanari.eu/) μια διαδικτυακή σχολή που μεταφέρει τη γνώση σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής εκπαίδευσης. Οχι για να «σώσει» μια παράδοση, αλλά για να της δώσει νέο χώρο να αναπνεύσει και να εξελιχθεί, χωρίς γεωγραφικά ή χρονικά όρια. Ετσι ξεκίνησε η περιπέτεια του εγχειρήματος η οποία, όπως λέει ο ίδιος, ήταν χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα.
«Το εγχείρημα, από την προετοιμασία του μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε περίπου 10 χρόνια και μου κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν με ενδιαφέρει η απόσβεση, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, γι’ αυτό και τα δίδακτρα είναι τόσο χαμηλά – 25 ευρώ τον μήνα. Εκείνο που επιδιώκουμε και οραματιζόμαστε είναι η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση της βυζαντινής μουσικής».
