Written by 10:47 am ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Το Μοιρολόι της Παναγίας με τον Κώστα Γεροντίδη

Η καταγραφή των μελωδιών  αυτών από όλα τα μέρη της χριστιανοσύνης οφείλεται στον ακάματο Σίμωνα Καρά.

Όπως αναφέρουν οι Μανώλης Καρπάθιος και Χρήστος Πανάγου:

Η Σταύρωση του Χριστού και η εικόνα της Αγίας Μητέρας του κάτω από τον Σταυρό να θρηνεί…

Η διδασκαλία της Εκκλησίας επισημαίνει ότι η Παναγία εγνώριζε τον σκοπό του Πάθους και γι’αυτό δεν “θρηνούσε” ως “απελπισμένη”. Αντίθετα, στεκόταν κάτω από τον Σταυρό με ηρεμία και προσευχή, συμμετέχοντας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας.

Η λαϊκή μούσα όμως ακολούθησε την υμνογραφία των ημερών αυτών. Στην υμνογραφία της Μ. Πέμπτης παρουσιάζεται “ποιητική αδεία” η Θεοτόκος ως “θρηνούσα γοερώς και το στήθος τύπτουσα”. Γι’ αυτό η λαϊκή μούσα δημιούργησε αντίστοιχα “μοιρολόγια” τα οποία τραγουδιούνταν την ημέρα εκείνη.

Οι στίχοι είναι Λόγιας προέλευσης και εμφανώς επηρεασμένοι από την υμνογραφία της εκκλησίας. Η συλλογή και καταγραφή των μελωδιών  αυτών από όλα τα μέρη της χριστιανοσύνης οφείλεται στον ακάματο διδάσκαλο Σίμωνα Καρά.

Ο μακαριστός διδάσκαλος αφιέρωσε τη ζωή του στην εν γένει συλλογή και ηχογράφηση των τραγουδιών της ελληνικής – ρωμαίικης παράδοσης. Μέρος αυτής της παράδοσης αποτελούν και τα συγκεκριμένα “μοιρολόγια”.

Στο πλούσιο αρχείο του βρήκαν πολύ υλικό οι μαθητές του οι οποίοι πραγματοποίησαν το όραμά του για την αναγέννηση της σπουδής και μελέτης στην πλούσια μουσική παράδοσή μας. “Τιμή προς τον διδάσκαλον”.

Παίζουν οι μουσικοί

Σταμάτης Ζαφειρόπουλος, νέυ

Κώστας Γεροντίδης, ταμπουρά

Μιχάλης Ασίκης, πλήκτρα

Μανώλης Καρπάθιος, κανονάκι

Ενορχήστρωση, Μιχάλης Ασίκης

Μουσική επιμέλεια, Μανώλης Καρπάθιος

Η ηχογράφηση έγινε τον Απρίλιο του 2025 στο στούντιο Romana με ηχολήπτη τον Μιχάλη Ασίκη

Visited 1 times, 1 visit(s) today
[mc4wp_form id="5878"]
Last modified: April 17, 2025
Close